+31 (0)6 23030331

Wat doet Trauma met je?

Geschreven op 23 maart 2023

Je wordt in je leven blootgesteld aan situaties die emotioneel verontrustend of levensbedreigend zijn, je denkt verder te gaan maar je zenuwstelsel slaat alles op met alle gevolgen voor het functioneren van jou als mens totaal met je mentale, fysieke, sociale, emotionele en spirituele ontwikkeling.

Het was op dat moment simpelweg te veel om te kunnen verwerken. En je hebt onbewust manieren gevonden om de traumasymptomen jarenlang verborgen te houden .

Het gaat vreemd genoeg om de onopgeloste reactie van het zenuwstelsel op een gebeurtenis, niet meer de gebeurtenis zelf.
Die was in het verleden en toch reageert je lichaam nog steeds hetzelfde op alle prikkels die de herinnering wakker maken. En keert het autonome zenuwstelsel niet terug naar een plaats van evenwicht. We blijven even kort gezegd in de vecht, vlucht of bevriezing of soms helaas de totale ineenstorting.

De Trauma’s stapelen zich op en je kunt compenseren totdat je vaak letterlijk niet meer kan.

Psychologische symptomen van emotioneel trauma

Angst
Hulpeloosheid
Dissocatie
Veranderingen in aandacht, concentratie en geheugen ophalen
Veranderingen in gedrag
Veranderingen in houding
Veranderingen in wereldbeeld
Moeite met functioneren
Ontkenning, of weigeren te geloven dat het trauma daadwerkelijk heeft plaatsgevonden
Woede
Afdingen, vergelijkbaar met onderhandelen (bijv. “Ik zal dit doen, of dit zijn, als ik het probleem maar kan oplossen.”)
Vermijding, zoals het negeren van de eigen problemen of het vermijden van emotioneel ongemakkelijke situaties met anderen
Depressie
Verslavingen
Spanning
Stemmingswisselingen
Schuld of schaamte
Schuld (inclusief zelfverwijt)
Sociale terugtrekking
Verlies van interesse in activiteiten
Emotionele gevoelloosheid
Lichamelijke symptomen van emotioneel trauma
Verhoogde hartslag
Lichamelijke pijn of pijn
Gespannen spieren
Op scherp staan, de hele dag “Aan staan”
Schrikachtig
Nachtmerries
Moeite met slapen
Vermoeidheid
Seksuele disfunctie
Eetlust verandert
Overmatige alertheid
Paniekaanvallen

Rouw en trauma
Rouw is een gevoel van angst dat verband houdt met een verlies. Het verlies is echter niet altijd een dood. Het is mogelijk om zowel trauma als verdriet te ervaren na een schrijnende gebeurtenis.

Het kan ook een scheiding zijn, dierbare zijn die ziek is, of het ervaren van je eigen ziekteproces. Dit heb ik beide aan den lijve mogen meemaken. Waarbij ik maanden na zware operaties pas op een veilige plek begon te trillen te shaken met mijn hele lijf, om de angst en heftige periode in mijn leven letterlijk er uit te schudden.

Dit was in de molen waar ik in zat in mijn beleving niet mogelijk. Ik moest doorgaan, overleven. Waakzaam zijn. En de rouw van het verlies van mijn oude ik, kon ik op dat moment niet toestaan.

Later heb ik deze traumssporen weer getriggerd toen mijn partner de diagnose kanker kreeg. Ik ging diect weer in survival stand.

Godzijdank heb ik door prachtige mensen om mij heen en mijn achtergrond het besef gekregen dat ik niet iets fout heb gedaan. Dat ik niet anders kon op dat moment en mijn onwillekeurige zenuwstelsel het overnam. Overleven is een van de oudst breinen die wij nog steeds aan zetten.

We kunnen ontkennen dat er een gebeurtenis heeft plaatsgevonden, of we kunnen doen alsof het onbelangrijk is. Als bijvoorbeeld iemand van wie we houden sterft, of als we gekwetst of geschonden worden, kunnen we doen alsof er niets is gebeurd, omdat de emoties die gepaard gaan met het echt erkennen van de situatie te pijnlijk zijn. Bovendien kan dissociatie worden ervaren als een deel van het lichaam dat losgekoppeld of bijna afwezig is.

Om echt aanwezig te zijn in je lichaamen het te ervaren, mag je gaan letten op de onderliggende gewaarwordingen die je echt vertellen over hoe je je voelt. Als je gevraagd wordt hoe je je voelt als je gestrest bent of pijn hebt, zou een veelvoorkomend antwoord kunnen zijn: “Ik voel me angstig” of “Ik voel me overstuur”. Het is belangrijk om verder te gaan door nieuwsgierig te worden naar hoe je weet dat je angstig of overstuur bent. Is er op dit moment een benauwdheid of branderig gevoel in je dat je ‘angst’ of ‘overstuur’ noemt?

De symptomen van trauma kunnen stabiel zijn, dat wil zeggen altijd aanwezig. Ze kunnen ook onstabiel zijn, wat betekent dat ze kunnen komen en gaan en getriggerd kunnen worden door stress. Of ze kunnen tientallen jaren verborgen blijven en plotseling weer boven water komen.

Symptomen komen meestal niet individueel voor, maar komen in groepen voor. Ze worden in de loop van de tijd vaak steeds complexer en raken steeds minder verbonden met de oorspronkelijke trauma-ervaring.

In de geestelijke gezondheidszorg wordt er vaak alleen aan voice healing gedaan, oftewel het delen van je verhaalen het zoeken naar de oorzaak. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat je daarmee de inzichten krijgt en dat juich ik toe, maar de ervaring nog dieper wegdrukt.

Daarom werk ik op alle lagen, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.
We staan voor een taak: het herstellen van de heelheid van een mens dat door een trauma in stukken is verscheurd soms. En zich dit vaak niet eens meer bewust is. Het gaat letterlijk om verloren (ziels) delen en lichaam weer samen te brengen.

“Ik wil weer mijzelf zijn, mezelf worden, mezelf vinden. Ik weet niet wie ik ben. Ik ben mezelf kwijt. Mezelf ergens onderweg verloren.”

Ik herinner je alleen aan wie jij zelf in wezen bent. Altijd al was. Het is jouw eigen proces. En ik juich je toe en ondersteun je daar waar nodig. Je zelfgevoel is vermengd geraakt met de inhoud van de ervaring, waardoor de toestand van vrede en geluk die er eigen aan is, jouw zelf niet meer eigen is en niet meer ervaren wordt.

Herkenbaar?

Neem contact met ons op

PS voor aanstaand weekend hebben wij nog 1 plek beschikbaar
We werken in hele kleine groepjes in alle veiligheid aan de weg terug naar jezelf

https://www.swarteschaap.nl/event/trauma-release-healing-breathwork-retreat/